Etusivu » 
Vertaislaina   

Vertaislaina

Vertaislaina on niin sanottua p2p lainaamista, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa yksityishenkilöille. Vertaislainat tarjoavat sijoittajille mahdollisuutta hieman parempiin tuottoihin ja samalla myös pienlainaa tarvitsevat hyötyvät, koska saavat vertaislainan usein pikavippiä pienemmällä korolla. Vaikka vertaislaina on koroltaan usein alhaisempaa kuin pikavippi, niin silti sijoittajilla on mahdollisuus mukavaan tuottoon.

Vertaislainatoiminnan mahdollistaa vertaislainapalvelut, jotka toimivat sijoittajan ja lainaajan välikätenä. Suomessa vertaislaina on yleistynyt vasta muutaman vuoden sisällä ja vertaislainapalveluja on vain kourallinen. Näistä kotimaisilla markkinoilla toimivia ovat AuroraX, Bondora, Fixura, Fellow Finance, Lainaaja (Vertaislaina Oy) ja Eurovippi. Aikaisemmin Suomessa toimi myös TrustBuddy, mutta yritys on ajautui konkurssiin.

Tällä hetkellä uusille lainaajille aktiivisena vertaislainapalveluna on ainoastaan Fixura ja Bondora.

Fixura

Fixuran vertaislaina on suuruudeltaan 1000 - 20 000 € ja laina-aika 2 - 6 vuotta. Vertaislainojen nimelliskorko on 15 - 19 %. Nimelliskoron lisäksi lainanhoitokuluja syntyy 0,01 % päivässä ja korkeintaan 150 € vuodessa. Tämä tarkoittaa lainasummasta riippuen noin 3 - 12,50 € kuukausikulua. Fixuran kaikki lainat löydät lainavertailusta.

Sijoittajille: Fixura tarjoaa sijoittajille keskimääräisesti 2,2 - 3,6 % korkotuoton vuodessa. Sijoitukset hajautetaan halutun riskiprosentin perusteella eri lainohin.

Siirry palveluun ❯❯

Bondora

Bondorasta on mahdollista hakea 500 - 10 000 € vertaislainaa jopa 5 vuoden takaisinmaksuajalla. Sivustolla on selkeä laskuri, josta selviää kummankin takaisinmaksuvaihtoehdon kuukausikustannus. Bondora on suhteellisen edullinen lainavaihtoehto ja sen avulla voikin esimerkiksi yhdistellä nykyiset lainat helposti yhdeksi kokonaisuudeksi.

Sijoittajille: Keskimääräinen bruttotuotto on ollut noin 15 % edellisinä vuosina. Bondorassa sijoittaja voi myös jälleenmyydä keskeneräiset lainat, tällöin Bondora veloittaa 1,5 % myynti- ja ostohinnasta.

Siirry palveluun ❯❯

Fellow Finance Oy

Fellow Finance Oy tarjoaa lainaajille mahdollisuuden hakea 500 - 20 000 € vertaislainaa. Lainan laina-ajaksi voi valita 2 - 7 vuotta. Kaikissa Fellow Financen vertaislainoissa korko määräytyy sijoittajien tarjousten perusteella ja lainat eivät vaadi vakuuksia tai takaajia. Lainaajan tulee olla 20-vuotias ja Suomen kansalainen. Sivustolla olevan laskurin avulla lainaaja näkee arvion, kuinka suuren kuukausierän joutuu lainastaan maksamaan. Oman korkoprosentin näkee tekemällä ilmaisen lainahakemuksen palvelussa.

Sijoittajille: Sijoittajan on mahdollista saada jopa 12 % korkotuottoa. Lainat voi hajauttaa 25 € summiin.

Fellow Finance on nykyään Fellow Pankki ja palvelu enää myönnä vertaislainoja.

Eurovippi

Eurovippi on sveitsiläisen FourFinance Globalin vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista hakea 20 - 2250 € suuruista vertaislainaa. Laina-ajat vaihtelevat palvelussa lainasumman mukaan. 20 - 750 € lainoissa laina-ajaksi saa 7 - 30 vuorokautta ja 1000 - 2250 € lainoissa laina-ajaksi saa 14 - 90 vuorokautta. Lainaajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen.

Sijoittajille: Sivustolla ei kerrota sijoittajan tuotto-odotusta, koska tämä riippuu hajautuksesta ja sijoituksen suuruudesta. Lisätietoa saa ottamalla yhteyttä yritykseen puhelimitse 0600 03 065 (1,98 €/min + pvm).

1.9.2019 voimaan astuneen lakimuutoksen johdosta Eurovippi ei tällä hetkellä myönnä lainaa uusille asiakkaille.

AuroraX

AuroraX on vertaislainapalveluista uusin, sillä se on tullut lainamarkkinoille vuonna 2017. AuroraX:n tarjoama vertaislaina on maksimissaan 10 000 € ja laina-aikaa on mahdollista saada 1 - 5 vuotta. AuroraX:n sivustolta löytyvän laskurin avulla on mahdollista arvioida lainan kokonaiskustannukset. Myös AuroraX -yritysesittelystämme löydät esimerkin kustannuksista. Todellinen korkoprosentti selviää kuitenkin vasta sijoittajien tekemien tarjousten perusteella. Palvelu lupaa, että hyväksytty laina maksetaan nopeasti tilille, mutta palvelun ollessa uusi, suosittelemme varautumaan muutaman päivän viiveeseen.

Sijoittajille: AuroraX tarjoaa sijoittajille 8 - 17,67 % korkotuottoa riippuen siitä, minkä luottoluokituksen lainoihin haluaa sijoittaa. Sijoitukset voi hajauttaa viiteen eri riskitasoon. Lisäksi tuottoihin luonnollisesti vaikuttaa, kuinka pitkiin lainoihin haluaa sijoittaa.

AuroraX ei tällä hetkellä myönnä lainaa. Palvelussa on meneillään tuoteuudistus, jonka johdosta uusille asiakkaille ei myönnetä lainaa.

Lainaaja.fi

Vertaislaina Oy ei tällä hetkellä myönnä lainaa uusille asiakkaille. Palvelun kautta pystyi hakemaan 200 - 5000 € vertaislainaa 4 - 48 kuukaudeksi. Lainan korko määräytyi sijoittajien tekemien lainatarjousten mukaan. Lainatarjousten ansiosta maksettava korko ei noussut liian korkeaksi, sillä vain edullisimman koron tarjoavat sijoittajat pääsivät tarjouskilpailun jälkeen lainaamaan rahaa. Vertaislaina Oy:n kautta haetusta lainasta maksettiin 20 % korkoa.

Sijoittajille: Lopullisesta korkotuotosta Vertaislaina Oy veloittaa 1 % palvelumaksun. Jos sijoittaa 15 % korolla, niin todellisuudessa saatu korkotuotto on 14 %.

Vertaislaina Oy ei tällä hetkellä myönnä lainaa.

TrustBuddy

TrustBuddy on lopettanut toimintansa. TrustBuddyn entiseen johtoon kohdistuneista rikosepäilyistä johtuen yritys on hakeutunut konkurssiin. Heitä epäillään muun muassa rahan kavaltamista yrityksestä. Vielä ei ole selvää, mitä sijoittajien rahoille tulee käymään, mutta todennäköisesti niitä ei saa pois yrityksestä. TrustBuddy oli pienempiin lainasummiin keskittynyt palvelu. TrustBuddyn kautta haettava vertaislaina oli 100 - 600 € ja laina-aika on korkeintaan 30 päivää. TrustBuddyn vertailainoissa korko oli kiinteä. Jos TrustBuddyn vertaislainan otti alle 14 vuorokaudeksi, ei lainasta joutunut maksamaan korkoa. Jos laina oli 14 - 30 vuorokautta, tuli lainasta korkokuluja.

Sijoittajille: TrustBuddy on hakeutunut konkurssiin.

Vertaislaina yrityksille

Tänä päivänä myös yritysten on mahdollista saada vertaislainaa. Kotimaisen Vauraus Suomi Oy:n ylläpitämän palvelun kautta sekä uusien että vanhojen yritysten on mahdollista saada vertaislainaa. Lainaa on mahdollista saada aina 30 000 eurosta ylöspäin, riippuen lainakohteesta sekä takaisinmaksukyvystä.

Prosessi etenee niin, että lainaa tarvitseva yritys täyttää Vauraus Suomen sivustolla lainahakemuksen, jonka jälkeen Vauraus Suomi tarkistaa lainaa tarvitsevan yrityksen luottotiedot sekä lainansaantimahdollisuudet. Tämän jälkeen Vauraus pyytää tarvittavat liitteet lainahakemuksen. Tarvittavat liitteet vaihtelevat tapauskohtaisesti.

Tarkemman esittelyn Vauraus Suomen yrityslainapalvelusta löydät artikkelistamme yrityslaina.

Anna arviosi

Löysitkö Vertaislaina -artikkelista sinulle sopivan tuotteen? Anna tähtiarvio:

3,98 / 5 (40 ääntä)
Vertailemme lainoja, joiden minimi laina-aika on 3 kuukautta ja maksimi laina-aika on 180 kuukautta. Lainatuotteet on mahdollista maksaa takaisin myös aikaisemmin, ilman ylimääräisiä korkokuluja. Todellinen vuosikorko riippuu valitusta lainatuotteesta, lainasummasta sekä laina-ajasta, ja se voi olla välillä 4,0 % ja 38,0 %. Lainaesimerkki: Kun 10 000 € laina maksetaan takaisin 5 vuodessa, takaisinmaksettava kokonaissumma on 12 866,64 €. Kuluja syntyy siis 2 866,64 € ja todellinen vuosikorko on 10,91 %.