» 
   

Vertaislaina

Vertaislaina on niin sanottua p2p lainaamista, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa yksityishenkilöille. Vertaislainat tarjoavat sijoittajille mahdollisuutta hieman parempiin tuottoihin ja samalla myös pienlainaa tarvitsevat hyötyvät, koska saavat vertaislainan usein pikavippiä pienemmällä korolla. Vaikka vertaislaina on koroltaan usein alhaisempaa kuin pikavippi, niin silti sijoittajilla on mahdollisuus mukavaan tuottoon.

Vertaislainatoiminnan mahdollistaa vertaislainapalvelut, jotka toimivat sijoittajan ja lainaajan välikätenä. Suomessa vertaislaina on yleistynyt vasta muutaman vuoden sisällä ja vertaislainapalveluja on vain kourallinen. Näistä kotimaisilla markkinoilla toimivia ovat AuroraX, Bondora, Fixura, Fellow Finance, Lainaaja.fi (Vertaislaina Oy) ja Eurovippi. Aikaisemmin Suomessa toimi myös TrustBuddy, mutta yritys on ajautui konkurssiin.

Bondora

Bondorasta on mahdollista hakea 500 - 10000 € vertaislainaa jopa 5 vuoden takaisinmaksuajalla. Sivustolla on selkeä laskuri, josta selviää kummankin takaisinmaksuvaihtoehdon kuukausikustannus. Bondora on suhteellisen edullinen lainavaihtoehto ja sen avulla voikin esimerkiksi yhdistellä nykyiset lainat helposti yhdeksi kokonaisuudeksi.

Sijoittajille: Keskimääräinen bruttotuotto on ollut noin 15 % edellisinä vuosina. Bondorassa sijoittaja voi myös jälleenmyydä keskeneräiset lainat, tällöin Bondora veloittaa 1,5 % myynti- ja ostohinnasta.

Siirry palveluun >>

Fixura

Fixuran vertaislaina on suuruudeltaan 2000 - 10000 € ja laina-aika 1 - 5 vuotta. Fixura poikkeaa muista vertaislainaa tarjoavista palveluista, sillä palvelussa lainanhakija määrittää lainalleen koron ja tämän perusteella sijoittajat joko sijoittavat lainaan tai eivät. Oletettua on, ettei lainalle tule sijoittajia, jos korko on liian alhainen. Lainahakemukseen on mahdollista lisätä henkilötakaaja. Henkilötakaaja parantaa lainansaantimahdollisuutta huomattavasti ja lainaa saattaa saada pienemmällä korolla.

Sijoittajille: Fixura tarjoaa sijoittajille keskimääräisesti 10,7 % korkotuoton vuodessa. Sijoitukset hajautetaan halutun riskiprosentin perusteella eri lainohin.

Siirry palveluun >>

Fellow Finance Oy

Fellow Finance Oy tarjoaa lainaajille mahdollisuuden hakea 400 - 10000 € vertaislainaa. Lainan laina-ajaksi voi valita 2 - 5 vuotta. Kaikissa Fellow Financen vertaislainoissa on kiinteä korko ja lainat eivät vaadi vakuuksia tai takaajia. Lainaajan tulee olla 20-vuotias ja Suomen kansalainen. Sivustolla olevan laskurin avulla lainaaja näkee selkeästi, kuinka suuren kuukausierän lainaaja joutuu lainastaan maksamaan.

Sijoittajille: Sijoittajan on mahdollista saada jopa 12 % korkotuottoa. Lainat voi hajauttaa 25 € summiin. Alkusijoitus on minimissään 300 €.

Siirry palveluun >>

Lainaaja.fi

Vertaislaina Oy:n kautta voi hakea 200 - 5000 € vertaislainaa 4 - 48 kuukaudeksi. Lainan korko määräytyy sijoittajien tekemien lainatarjousten mukaan. Lainatarjousten ansiosta maksettava korko ei pääse nousemaan liian korkeaksi, sillä vain edullisimman koron tarjoavat sijoittajat pääsevät tarjouskilpailun jälkeen lainaamaan rahaa. Vertaislaina Oy:n kautta haettu lainasta maksetaan keskimäärin 15 - 20 % korkoa.

Sijoittajille: Lopullisesta korkotuotosta Vertaislaina Oy veloittaa 1 % palvelumaksun. Jos sijoittaa 15 % korolla, niin todellisuudessa saatu korkotuotto on 14 %.

Siirry palveluun >>

AuroraX

AuroraX on vertaislainapalveluista uusin, sillä se on tullut lainamarkkinoille vuonna 2017. AuroraX:n tarjoama vertaislaina on maksimissaan 10000 € ja laina-aikaa on mahdollista saada 1 - 5 vuotta. AuroraX:n sivustolta löytyvän laskurin avulla on mahdollista arvioida lainan kokonaiskustannukset. Myös AuroraX -yritysesittelystämme löydät esimerkin kustannuksista. Todellinen korkoprosentti selviää kuitenkin vasta sijoittajien tekemien tarjousten perusteella. Palvelu lupaa, että hyväksytty laina maksetaan nopeasti tilille, mutta palvelun ollessa uusi, suosittelemme varautumaan muutaman päivän viiveeseen.

Sijoittajille: AuroraX tarjoaa sijoittajille 8 - 17,67 % korkotuottoa riippuen siitä, minkä luottoluokituksen lainoihin haluaa sijoittaa. Sijoitukset voi hajauttaa viiteen eri riskitasoon. Lisäksi tuottoihin luonnollisesti vaikuttaa, kuinka pitkiin lainoihin haluaa sijoittaa.

Siirry palveluun >>

Eurovippi

Eurovippi on sveitsiläisen FourFinance Globalin vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista hakea 20 - 2250 € suuruista vertaislainaa. Laina-ajat vaihtelevat palvelussa lainasumman mukaan. 20 - 750 € lainoissa laina-ajaksi saa 7 - 30 vuorokautta ja 1000 - 2250 € lainoissa laina-ajaksi saa 14 - 90 vuorokautta. Lainaajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen.

Sijoittajille: Sivustolla ei kerrota sijoittajan tuotto-odotusta, koska tämä riippuu hajautuksesta ja sijoituksen suuruudesta. Lisätietoa saa ottamalla yhteyttä yritykseen puhelimitse 0600 03 065 (1,98 €/min + pvm).

Siirry palveluun >>

TrustBuddy

TrustBuddy on lopettanut toimintansa. TrustBuddyn entiseen johtoon kohdistuneista rikosepäilyistä johtuen yritys on hakeutunut konkurssiin. Heitä epäillään muun muassa rahan kavaltamista yrityksestä. Vielä ei ole selvää, mitä sijoittajien rahoille tulee käymään, mutta todennäköisesti niitä ei saa pois yrityksestä. TrustBuddy oli pienempiin lainasummiin keskittynyt palvelu. TrustBuddyn kautta haettava vertaislaina oli 100 - 600 € ja laina-aika on korkeintaan 30 päivää. TrustBuddyn vertailainoissa korko oli kiinteä. Jos TrustBuddyn vertaislainan otti alle 14 vuorokaudeksi, ei lainasta joutunut maksamaan korkoa. Jos laina oli 14 - 30 vuorokautta, tuli lainasta korkokuluja.

Sijoittajille: TrustBuddy on hakeutunut konkurssiin.

Vertaislaina yrityksille

Tänä päivänä myös yritysten on mahdollista saada vertaislainaa. Kotimaisen Vauraus Suomi Oy:n ylläpitämän palvelun kautta sekä uusien että vanhojen yritysten on mahdollista saada vertaislainaa. Lainaa on mahdollista saada aina 30 000 eurosta ylöspäin, riippuen lainakohteesta sekä takaisinmaksukyvystä.

Prosessi etenee niin, että lainaa tarvitseva yritys täyttää Vauraus Suomen sivustolla lainahakemuksen, jonka jälkeen Vauraus Suomi tarkistaa lainaa tarvitsevan yrityksen luottotiedot sekä lainansaantimahdollisuudet. Tämän jälkeen Vauraus pyytää tarvittavat liitteet lainahakemuksen. Tarvittavat liitteet vaihtelevat tapauskohtaisesti.

Tarkemman esittelyn Vauraus Suomen yrityslainapalvelusta löydät artikkelistamme yrityslaina.

Arvostele artikkeli

Oliko Vertaislaina -artikkelista sinulle hyötyä? Anna tähtiarvio artikkelista:

4,19 / 5 (27 ääntä)
Vertailemme lainoja, joiden minimi laina-aika on 3 kuukautta ja maksimi laina-aika on 180 kuukautta. Lainatuotteet on mahdollista maksaa takaisin myös aikaisemmin, ilman ylimääräisiä korkokuluja. Todellinen vuosikorko riippuu valitusta lainatuotteesta, lainasummasta sekä laina-ajasta, ja se voi olla välillä 4,1 % ja 706,42 %. Lainaesimerkki: Kun 10 000 € laina maksetaan takaisin 5 vuodessa, takaisinmaksettava kokonaissumma on 12 866,64 €. Kuluja syntyy siis 2 866,64 € ja todellinen vuosikorko on 10,91 %.